Växter mot klimakteriebesvär

orter

Här är följer tips från herbalisten och författaren Lisen Sundgren på växter vi kan använda mot klimakteriebesvär. Kan vara extra intressant för den kvinna som inte kan eller vill använda receptbelagd hormonbehandling, t.ex. efter cancerbehandling eller av andra skäl.

Alla växter fungerar inte på alla människor, man får prova sig fram. Se dem som komplement till en i övrigt balanserad livsstil. Har du t.ex. mycket stress omkring dig kommer inte växterna tillåta dig att fortsätta leva så i all evighet, de kan möjligen avlasta din kropp från de värsta stressskadorna.

Silverax

Roten används mot vallningar, irritation, lätt depression, sömnbesvär, torra slemhinnor. Det finns tillförlitlig dokumentation på silverax och hur den är verksam. Behöver intas under en period, prova några veckor och utvärdera.

Kan öka upptaget av dopamin och serotonin. Binder inte till östrogenreceptorer.

Salvia

En klassiker mot klimakteriebesvär, som har använts i tusentals år. Antiinflammatorisk, bakteriedödande, bra för levern och matsmältningen. Svetthämmande.

Man tar salvia som en kur under några veckor genom att dricka 3 koppar salviate om dagen (låt bladen dra i hett vatten i10 min). Använd som krydda och lägg färsk salvia i maten.

Antioxidanter förstörs vid upphettning men inte mineraler och vitaminer i lika stor utsträckning. Vid grytkok, så lägg i kryddorna mot slutet.

Rödklöver

Det är endast blommorna som används. Rödklöver är en isoflavon (fytoöstrogen) som lindra vallningar, kan förebygga osteoporos, innehåller kalcium och proteiner. Använd färska blommor eller torkade, strössla över en sallad. Kan drickas som te.

Blodförtunnande! Använd inte rödklöver om du tar blodförtunnande medicin eller om du redan använder östrogen.

Shatavari ”vildsparris”

Växer i Indien, används i kosttillskott och i teer. Används för kvinnor i alla åldrar vid pms, mensbesvär, för att främja fertilitet och kring klimakteriet. Bra mot vallningar, lindrar vid rastlöshet och dåligt minne, irritation.

Ashwaganda

Adaptogen växt som skyddar oss mot stressymtom. Bra för humöret, t.ex mot ”winterblues”. Lyfter lägstanivån när man har deppiga perioder, främjar sömnen.

Valeriana

Stöttar sömnen. Går att köpa som torkad rot och dricka som te eller svälja tabletter. För lättare insomning och djupare sömn.

Kamomill

Mot oro, ängslan, snurrande tankar, kramplösande, lugnande. Tag gärna i kombination med citronmeliss.

Citronmeliss

Mot ängslan, oro, mot ”nerverna utanpå”, för ökad trygghetskänsla.

Humle

Hjälper kroppen att hålla i sömnen om man vaknar ofta på natten.

Lisen rekommenderar en engelsk webbplats som ytterligare beskriver växtrikets möjligheter.