Vad som motverkar ett väl fungerande lymfsystem

Pump

När du är orolig, stressad, ältar saker, upplever att du inte räcker till, tänker elaka tankar om dig själv – då går lymfsystemet på halvfart. Vätskan i lymfsystemet är segflytande och innehåller protein och fett som ska transporteras runt i kroppen. Det är din andning och rörelse som ser till att pumpen fungerar. Som nämnts tidigare, stillasittande och mycket inre stress med ytlig andning är alltså lymfsystemets fiender.

Fettet vi äter i maten transporteras från tarmen till lymfsystemet för att nå större blodkärl uppe vid nyckelbenet. Där släpps det ut för att sedan transporteras vidare till levern. Annan mat vi äter går direkt via tarmen ut i blodet och transporteras till levern. Men fettmolekylerna är lite för stora för det och tar därför denna ”omväg”. Det gäller allt fett i maten utom kokosfett. Fett är nyttigt och viktigt, men du kan inte äta hur mycket som helst varje måltid. Då hinner inte lymfsystemet med. Måttliga mängder gäller alltså.

Alltför tuff träning kan påverka så att lymfsystemet inte hinner med. Du märker det om du svullnar efter träning, eller dagen efter träning. Likaså om du tycker att du gått upp i vikt utan andra förändringar, men har ökat och ökat i vikt fast du tränar som vanligt.. Det kanske inte alls är fett du lagt på dig, det kan mycket väl vara ett stagnerat lymfsystem. Lösningar är lugnare träning, djupa andningsövningar och självmassage med eller utan torrborste.