Stress och klimakteriet

Menopaus

En kvinna som har stressat för mycket utan återhämtning under större delen av sitt liv, kommer ofrånkomligt att få värre symtom under klimakterieperioden.

Att gå igenom klimakteriet i sig skapar en hög stresspåverkan på kroppen och om det därutöver finns daglig kronisk stress i kvinnans liv, blir det svårt att nå balans mellan signalsubstanser och könshormoner vars nivåer hela tiden ändrar sig. Kvinnor 45-55 år är överrepresenterade vad gäller stressrelaterade sjukskrivningar.

Stress kan bokstavligen stjäla kvinnans östrogener, och det beror på att kortisol, som är det främsta stresshormonet, fungerar i balans med våra östrogener. Så om kortisol går upp, går östrogen ned. Om kortisol går ned, kommer östrogen öka tillbaka upp. Så att minska stress är väldigt viktigt. Det hjälper också din hjärna som behöver sitt östrogen.

Efter menopaus – när äggstockarna inte längre är aktiva – är det binjurarna som kommer ta över huvudansvaret för att producera könshormonerna. Östrogen produceras även i fettväven hos både män och kvinnor.

Om binjurarna redan är hårt belastade av stress, blir det inte mycket kraft över till att även producera könshormonerna efter menopaus.