För lite serotonin kan göra oss mer irriterade, arga och oroliga. Tillräckligt med serotonin är viktig för att dämpa de stimulerande signalsubstanserna så att de inte tar över för mycket. För låga halter tillskrivs som trolig orsak till depressioner och tvångsmässighet. Hög stress och oro förbrukar mycket serotonin.
Sjunkande östrogennivåer drar också ner nivåerna av serotonin. En normal och stabil östrogenproduktion är en viktig förutsättning för att kunna bilda tillräckligt med serotonin. Förklaringen är att östrogen ökar produktionen av tryptofan som behövs för att tillverka serotonin.
Med hormontillskott av östrogen kan man därmed också få upp nivåerna av serotonin. Klimakteriet förväxlas ofta med depression av vården. Man får recept på antidepressiva läkemedel när det kanske är hormonerna som är i obalans och behöver åtgärdas.
Med tillräckligt med serotonin i kroppen känner man sig nöjd och belåten med det som är. Motsatsen är dopamin som driver på förändring, man känner att man vill mer, annorlunda.
Serotonin bildas av aminosyran tryptofan som finns i proteinrik kost. Bildningen av serotonin sker till största delen i tarmen för att sedan påverka hjärnan via vagusnerven. Serotonin kan inte passera genom blod-hjärnbarriären varför man inte kan ta det som ett färdigt tillskott.
Antidepressiva läkemedel (SSRI) förhindrar återupptaget av serotonin i nervceller i hjärnan vilket får som effekt att serotoninet stannar kvar längre i cellen. Dessa läkemedel ökar dock inte nivåerna av serotonin, utan verkar för ett effektivare “återbruk”.
Man kan öka nivåerna av serotonin genom att: