Obalanser som syns på huden

Om man äter mat man inte tål så kan det också synas på huden. Mage-/tarmsystemet består av etipelvävnad, “huden på insidan” eller kallad slemhinnan. Det är samma organ som huden på utsidan, med den skillnaden att när vi kommer på insidan av kroppen så blir det slemhinna istället.

Det är också en av förklaringarna till att mage-/tarm obalanser ofta syns på huden i form av acne, eksem, torra fläckar, utslag, besvär med klåda. Det är dock lite lurigt att förstå om man ätit något man inte tål, för reaktionen i huden kan vara fördröjd. Det kan ta några dagar innan utslagen syns på huden. Histaminintoleranser ökar ofta i samband med klimateriet, mat man tidigare tål orsakar plötsligt ökade besvär på huden eller som magnkip, rinnsnuva och trötthet.

image 3

Självklart kan man få obalanser i huden av fel typ av hudvårdsprodukter också. De kan innehålla ämnen man inte tål eller helt enkelt vara fel för var och ens hudtyp.

När sköldkörten är i obalans uppstår också en hel mängd av symtom. Hudbesvär är ett av alla symtom, att huden blir torrare och det blir mer besvär med klåda.

Sover man för lite kommer det också synas på huden. Uttrycket “skönhetssömn” är något som alla fotomodeller är väl bekanta med.

Stress ger trött och glåmig hud.

För mycket alkohol främjar inte heller en rosig och frisk hud, inte heller rökning. Rökare får oftare en rynkigare, lite mer livlös och gråaktigare hud jämfört med icke rökare.

Solens strålar

Solens strålar stimulerar de enzymer som bryter ner kollagen. De så kallade MMP-enzymerna bryter ner mer kollagen när huden exponeras för solen.

När man solar huden bildas också fria radikaler som leder till oxidativ stress. Oxidativ stress betyder att antioxidanter i kroppen inte klarar av att oskadliggöra fria radikaler som bildas i samband med ämnesomsättningen. Huden blir då inflammerad och rodnad uppstår.

image 4

Fria radikaler skadar hudens vävnader och gör att den åldras snabbare. Vill man se ung och slät ut långt upp i åren ska man vara försiktig med att sola för mycket och skydda ansiktet med solkräm och hatt.

Pigmentfläckar som till exempel åldersfläckar (som också kallas solfläckar) orsakas av solexponering. Därför uppträder de för det mesta på delar av kroppen som ofta utsätts för solen, som till exempel ansiktet, halsen, dekolletaget, händerna och armarna. De brukar vara små, mörka fläckar i huden.

Dessa är en överproduktion av melanin. Undvik solen när den är som starkast mitt på dagen och glöm inte solkräm av bra kvalitet och med hög solskyddsfaktor. Men kan aldrig veta hur ozonskiktet ser ut just där man vistas på jorden. I Australien har man stora problem med hudcancerutvecklingen och det gäller inte bara surfare och solbadare, utan även bland skolungdomar och människor som möter solen i vardagen.