Noradrenalin påverkar uppmärksamhet, vakenhet och aptit. Noradrenalinet gör oss mer mottagliga för känslor. Samband mellan låg halt av noradrenalin och depression har kunnat konstaterats. Även ätstörningar har visat sig påverkade av noradrenalin.
Noradrenalin är mest aktivt när vi är vakna, hjälper oss med minne och så att vi känner oss alerta och fokuserade.
Får vi för mycket noradrenalin så känner vi oss nervösa, får hjärtklappning, svettningar och vallningar. Hjärnan kan rusa och vi känner oss överstimulerade.
Noradrenalin kan skapa sömnbesvär så att man vaknar mitt i natten och har svårt att somna om. Ett noradrenalinpåslag kan sätta igång klimakterievallningar under sömnen så att man vaknar med hjärtklappning och känner sig svettig och blöt, eller också blir man väckt för att man bär på för mycket stressiga tankar.
Östrogen stöttar produktionen av både dopamin och noradrenalin. När östrogenet sjunker i klimakteriet, sjunker även nivåerna av dopamin och noradrenalin och kvinnan kan känna sig mer gråtmild och omotiverad. Är då även seroronin lågt blir det svårt att känna någon livskvalitet.
Aminosyran L´tyrosin stödjer bildning av adrenalin, noradrenalin och sköldkörtelhormoner. Väljer man att prova det som kosttillskott får man vara vaksam på att inte få hjärtklappning av känslan inombords av att vara alltför ”speedad”.