Gaba

Gaba lugnar sinnet och hjärnan, ger frid och avslappning, motverkar skenande tankar, hjälper kroppen att somna, utestänger onödiga signaler som är stimulerande.

Mogen kvinna hangmatta

Gaba är en förkortning av engelskans gamma-aminobutyric acid  (gammaaminosmörsyra). Den reglerar hjärnans upphetsningsgrad genom att dämpa alltför hög stimulans av nervceller. Det leder till en känsla av lugn, saktar ner hjärnans aktivitet, dämpar ångest. Med rätt nivåer av gaba kan man minska stress, känna sig mindre ängslig och minska risken för uppkomsten av flera olika hälsoproblem.

Långvarig stress kan förbruka nivåerna av det lugnande gaba precis som stress förbrukar serotonin. Med alltför låga nivåer av gaba kommer det även störa sömnkvalitén med flera uppvaknanden under natten.

Gaba är inblandad i synen, sömnen, muskelstyrka och den motoriska kontrollen.

Könshormonet progesteron påverkar gaba. När ägglossningen blir instabil och senare upphör helt kommer det påverka gabanivåerna, som sjunker. Detta kan kan leda till mer oroande tankar och ångest.

För de kvinnor som använder bioidentiskt progesteron som kräm eller tabletter (Utrogest, Lutinus) brukar man ordinera högre doser progesteron till kvällen då kroppen behöver mera lugn (med påverkan av gaba). För mycket progesteron under de tidigare timmarna kan göra oss slöa och trötta dagtid.

Anm: Progesteronkräm är förbjudet att säljas i Sverige, men går det bra att köpa för eget bruk via t.ex. www.moodmama.com eller via EU webshop. Den allmänna sjukvården ordinerar inte progesteronkräm.

Här är några vanliga symtom på (för) låga nivåer av gaba:

Angest
  • oro och fjärilar i magen
  • suddig syn
  • låg stresströskel, överkänslig för stimulans
  • ångest och panikångest
  • skenande tankar
  • insomningsbesvär
  • kronisk smärta.

Det är många sjukdomar och störningar som relateras till GABA-dysfunktion (lågt gaba).

De inkluderar autism, bipolär störning, schizofreni, epilepsi, fibromyalgi, vissa typer av demens (Alzheimers, pannlobsdemens) och vissa tarmsjukdomar (Crohns sjukdom, kolorektal cancer, irritabel tarm, ulcerös kolit), Parkinsons.

Gaba ökar hjärnvågorna som associeras med ett avslappnat tillstånd (alfavågor) och minskar de som associeras med stress och ångest (betavågor).

Åtgärder för att öka gaba

Det går att köpa gaba som kosttillskott. Gaba finns också i fermenterade livsmedel. Även kosttillskott av
l´teanin verkar lugnande och är ett förstadium till gaba.

Forskning visar att teanin även verkar kunna öka koncentrationsförmågan samt bidra till förbättrad inlärningsförmåga. Orsaken till detta är teaninets strukturella likheter med glutamat, vilket tillåter det att binda till samma receptorer i hjärnan. Teanin stimulerar på så vis nivåerna av gaba, serotonin och dopamin – några av de viktigaste signalsubstanserna som påverkar sömn, humör och välmående.

image 28

Prova gärna tillskott av gaba och/eller l´teanin någon timme innan sovdags. Kan fungera väldigt bra för en stressad kvinna i klimakteriet.

Eftersom alkohol även påverkar gaba, så är det ganska vanligt att stressade kvinnor får “cravings” efter det där glaset rödvin på kvällarna, för att lugna ner sig efter en stressig heldag på jobbet.

Alkohol kan verka lugnande och få dig att somna snabbare, men förstör i sin tur kvalitén på djupsömnen, så var försiktig med alkoholen av flera skäl.