Fytoöstrogener

Fytoöstrogener, även kallade växtöstrogener, finns i kosten och har en liknande kemisk struktur som östrogen och kan efterlikna dess hormonpåverkan till viss del.

Fytoöstrogener fäster vid östrogenreceptorer i cellerna, vilket potentiellt påverkar östrogenets funktion i hela kroppen.

fytoostrogener

Forskning har visat att fytoöstrogener har både östrogena och antiöstrogena effekter. Det innebär att vissa fytoöstrogener har östrogenliknande effekter och ökar östrogennivåerna i kroppen, medan andra blockerar hormonets effekter och minskar östrogennivåerna. Det gör också att forskare inte är helt överens om ett högt intag av fytoöstrogener kan orsaka hormonell obalans eller om det skapar positiva hälsoeffekter på kvinnan.

Det behövs fler studier för att se långsiktiga resultat av fytoöstrogener.

Exempel på kost innehållande fytoöstrogener

  • Hela linfrön som är naturligt rika på lignaner. Studier har visat att fytoöstrogenerna i linfrön kan minska risken för bröstcancer hos menopausala kvinnor.
  • Sojabönor och edamamebönor. Edamame är gröna omogna sojabönor. Båda är rika på vitaminer och mineraler samt isoflavoner som är en fytoöstrogen. Isoflavoner kan öka eller minska östrogennnivåerna i blodet och även minska värmevallningar.
  • Torkade aprikoser och dadlar.
  • Sesamfrön påverkar östrogenaktiviteten för kvinnor i menopaus och kan förbättra kolesterolnivåerna i blodet.
  • Persikor, innehåller lignaner som kan minska risken för bröstcancer. Lignaner är en typ av fytoöstrogen.
  • Bär: jordgubbar, tranbör, hallon är rika på fibrer, mineraler och fytoöstrogener.
  • Broccoli, grönkål, brysselkål.

Studier har hittills inte visat att fytoöstrogener skulle ha någon större negativ effekt på männens testosteronnivåer eller andra androgener.