Fria radikaler

image 5

För att förklara vad oxidation är så kan man jämföra det med ett äpple som delats och får ligga framme. Det blir brunt på snittytan och det är just oxidation som orsakats av fria radikaler.

Kroppen använder antioxidanter för att neutralisera de fria radikaler som uppstår när vi solar längre stunder i stark sol. När kroppen inte klarar av det tillräckligt effektivt, börjar de fria radikalerna att skada cellmembranen i huden.

De celler som skadas är bland annat de som ansvarar för produktionen av ämnen som kollagen, elastin och hyaluronsyra och som ger ung hud en fast struktur. Produktionen av dessa ämnen minskar naturligt när vi blir äldre.

En äldre ansiktshud som solats mycket under åren kan bli mer storporig, rynkig och fläckig och se trött ut i förtid. När vi åldras minskar också naturligt hudens förmåga att motverka de fria radikalerna och då åldras huden snabbare.

Vi behöver solen på huden för att bilda D-vitamin och för att må bra, men vi behöver också vara försiktiga med de skadliga strålarna.

Motverka fria radikaler i huden

Antioxidanter kan hjälpa huden att motverka den oxidativa stressen som bildas. Exempel på ämnen med antioxidantiska egenskaper är vitamin A-, C, E och selen.

Det finns både vattenlösliga och fettlösliga antioxidanter och det är framförallt de fettlösliga som skyddar huden.

E-vitamin från nötter, frön, avokado och olivolja, betakaroten som finns i bland annat morötter och andra orange och gula grönsaker och frukter, är alla viktiga fettlösliga antioxidanter. Kosttillskottet Q10 verkar också skyddande för huden.

Betakaroten omvandlas till A-vitamin (retinol) i kroppen och det behövs för normal hud och för fungerande slemhinnor. Betakaroten och ämnet lykopen, från tomat och tomatprodukter, minskar inflammation orsakad av UV-strålning från solen. Likaså lutein som finns i gröna bladgrönsaker som grönkål och spenat.

Zink är viktigt för en normalt fungerande hud och bidrar till ett fungerande immunförsvar och brukar därför användas vid inflammatoriska hudproblem. Zink finns i ostron, musslor, kött, nötter och frön.