Dopamin är en aktiverande signalsubstans. Med högre nivåer av dopamin känner man att man vill driva på förändring, något nytt, vill mer än det som är.
För att inte dopamin ska bli alltför framträdande med sina symtom med att ta risker och få snabba kickar i belöningssystemet, så behövs tillräckliga nivåer av den dämpande signalsubstansen serotonin som balanserar dopamin. Men dopamin och serotonin kan inte vara höga samtidigt. Det ena eller det andra kommer väga över.
Utan de dämpande signalsubstanserna som balanserar dopaminpåslaget, så kan man känna sig orolig och ångestfylld.
Dopamin flödar vid motivation, glädje, intresse och lust, förälskelse, när du har sex, när du lyckas med saker du har åtagit dig, vid välbefinnande. Man känner njutning, känner sig som en vinnare, man vill ha mer.
Dopamin ökar när man står inför en uppgift och tänker: Jag vill!
Motsatsen är om man inför samma uppgift tänker: Jag måste! det ökar istället stresshormonet kortisol.
Ett bra exempel på att vilja ha mer till följd av flödande dopamin, är när vi surfar på våra mobiler och är inne på sociala medier eller när vi spelar datorspel. Det frisätter en dusch av dopamin och det blir svårt att låta bli att ta upp mobilen hela tiden eller fortstätta spela.
Alkohol, nikotin och andra beroendeframkallande droger ger ofta en kraftig frisättning av dopamin.
Dopamintjuvar finns överallt omkring oss. Tyvärr är det också så att ju mer man vänjer oss vid de snabba kickarna, desto lägre känslighet får man. Det innebär att man behöver mer och mer för att få samma effekt i belöningssystemet.
Östrogen stöttar produktionen av både dopamin och noradrenalin.
När östrogenet sjunker i klimakteriet, sjunker även nivåerna av dopamin och noradrenalin och kvinnan kan känna sig mer gråtmild och omotiverad.
Dopamin produceras från aminosyroran fenylalanin som omvandas till tyrosin. Båda finns i proteinrika livsmedel. Höga intag av dessa aminosyror kan öka dopaminnivåerna.
Det finns även läkemedel som ökar nivåerna av dopamin i hjärnan. Desssa förskrivs utifrån diagnos via sjukvården.