Djupsömn

Djupsömnen kommer efter de första stadierna av lätt sömn, då kroppen går djupare och djupare ner i vila. Djupsömnen är det viktigaste sömnstadiet, då våra celler förnyas och nervsystemet kopplar av.

Djupsomn vill inte vakna

Det är under djupsömnen man kan känna att man ”sovit som en stock”. Det kan kännas nästan hopplöst att vakna av väckarklockan som ringer långt bort i medvetandet. Blir man väckt ur sin djupsömn kan man känna sig extra trött och nästan vimsig. Anledningen är att thalamus i hjärnan försöker se till att hjärnbarken verkligen får sin vila, den försöker skydda processen av djup vila och återhämtning i hjärnans alla delar.

Det är under djupsömnen som hjärnan återhämtar sig som effektivast och den fasen är den mest värdefulla. Vävnader i kroppen repareras och hjärt-/kärlsystemet har sin lägsta aktivitet under natten.

Stresshormonet kortisol är som lägst under djupsömnen. Tillväxthormon utsöndras som är viktigt för att bygga muskler effektivt. Tillväxthormon är också viktigt för barnens tillväxt och för kroppens möjlighet att ta hand om infektioner.

Djupsömnen är väldigt viktig för hela hjärnbarken. Den används när man är vaken för att kunna fokusera, ta beslut, hantera stress, koncentrera sig. Den får sin återhämtning under djupsömnen. Onödiga nybildade förbindelser mellan nervceller som skett under dagen rensas bort, så att det blir plats för att lära sig nya saker nästa dag. Det är som att rensa hjärnans hårddisk!

Om man läser mycket eller studerar, har hjärnan behov av mer djupsömn för att återhämta sig inför nästa dag.

Påverkar djupsömnen negativt

Kaffekopp
 • Ohanterad stress med högt kortisol – hindrar hjärnaktiviteten att nå effektiv djupsömn.
 • Koffein – gör djupsömnen mer ytlig.
 • Ålder – äldre människor sover ytligare. Hjärnbarkens nervceller blir ”dövare” och kan inte producera de lugna hjärnvågorna lika effektivt.
 • För lite fysisk aktivitet.
 • För mycket snabba kolhydrater på kvällen.

Faktorer som främjar god djupsömn

Korsord
 • Se till att vara aktiv både fysiskt och mentalt.
 • Umgås med vänner och familj.
 • Läs böcker och studera.
 • Lös korsord – krävande och kreativt för hjärnan.
 • Dansa – världens bästa motionsform av både glädje, lust och koordination.
 • Dagljus in i ögonen på morgonen – gå ut en stund varje dag före lunch. Djupsömnen blir bättre kommande natt.

Djupsömnen är väldigt viktig för att betala tillbaka sömnskulden som byggs upp av alla vakna timmar. Är du utsövd när du vaknar har du troligen haft en bra och effektiv djupsömn under natten.

Är du nyfiken kan du köpa hjälpmedel för att mäta sömnkvalitén. Ett sådant exempel är det populära mätverktyget Oura-ring som man bär på ett finger, lagrar information under hela dygnet.

Läs Martina Johanssons recension om Oura-ring. Det finns också en mängd andra mätverktyg på marknaden som kostar mindre än en Oura-ring.