Vaginal atrofi – torra slemhinnor

gör film

UVI

Vaginal atrofi innebär att slemhinnorna i underlivet blir tunnare och skörare. Normalt ska slemhinnan i slidan vara rosafärgad, veckad och fuktig. Men i samband med klimakteriet minskar östrogennivåerna, vilket gör att slemhinnan istället blir blekare, uttunnad, slät och torr.

Symtomen är sveda, klåda och smärta vid samlag. Även tätare urinträngningar kan förekomma eftersom urinblåsan drar ihop sig på grund av de torrare slemhinnorna.

Om man behandlar klimakteriebesvär med östrogen och progesteron via tabletter eller via huden, så kan även slemhinnorna i underlivet bli starkare och besvären lindras. Om det inte räcker som åtgärd, kan man behöva lägga till lokal behandling med kräm eller vagitorier, som innehåller östrogen eller DHEA. 

För att åtgärda besvär av sköra slemhinnor i underlivet – på grund av klimakteriet – så finns det två vägar att gå.

  • Antingen väljer man preparat som inte innehåller tillsatta hormoner utan enbart tillför mjölksyrabakterier och mjukgörande ämnen. Du kan köpa dem på apoteken eller via näthandeln. Många av dessa kan lindra besvären, men de åtgärdar inte den underliggande orsaken – brist på östrogen
  • Antingen väljer man preparat som inte innehåller tillsatta hormoner utan enbart tillför mjölksyrabakterier och mjukgörande ämnen. Du kan köpa dem på apoteken eller via näthandeln. Många av dessa kan lindra besvären, men de åtgärdar inte den underliggande orsaken – brist på östrogen..


Sådana preparat kan innehålla hormonerna östradiol, östriol eller DHEA. Östradiol och östriol är båda östrogener. Östriol är det östrogen som har flest receptorer i underlivet och sådana hormonpreparat verkar alltså mest lokalt där de tillförs. Östradiol i låga doser finns också för lokalt bruk, utöver att du kan ta östradiol för hela kroppen, det vi kallar systemiskt östrogen.

De flesta av dessa produkter kan du köpa receptfritt på apoteket. De innehåller så små hormondoser att Läkemedelsverket ansett att kvinnor kan köpa dem utan recept och känna efter vad som passar.  En något nyare produkt – Intrarosa, vagitorier som innehåller DHEA – behöver du diskutera med din läkare för att få utskrivet på recept.