Stress och melatonin

image 9

Kortisolnivån stiger under senare delen av natten – cirka kl 04.00 – för att så småningom få oss att vakna. Kortisolnivåerna i kroppen ska vara som högst när vi vaknar samtidigt som melatoninnivåerna sjunker. Kortisol sjunker brantare fram emot lunch och fortsätter sedan sjunka långsamt under eftermiddagen, samtidigt som melatoninkurvan stiger när vi närmar oss läggdags.

Det är när mörkret når ögonen som kroppen förstår att det börjar närma sig sovdags och du blir sömnig av melatoninproduktionen.

En utmattad person har inte tillräckligt högt kortisol på morgonen och kan tycka det känns fullständigt omöjligt att komma ur sängen. Kortisolet ska ju ge dig en skjuts av energi på morgonen.

image 10

Om kortisolnivån istället är fortsatt är hög när vi närmar oss läggdags, kommer det hindra melatoninproduktionen och det blir mycket svårare att somna.

Kortisol hjälper oss också att prestera bättre under träning. Därför kan det vara en fördel att träna före lunch när nivåerna är som högst, istället för efter jobbet. Du kan känna att du har lite extra kraft i kroppen.  Tränar du för sent på kvällen kan den något förhöjda kortisolnivån efter träningen göra att det blir svårt att somna.

Det går att ta blodprov på kortisolnivån. Det gör man alltid på morgonen innan frukost, då nivån ska vara på väg uppåt. Enda sättet att få mätvärden på kortisolnivåerna under en hel dag är att mäta vid flera tillfällen och de gör man i så fall via avancerade prover i saliv eller urin.

Melatonin mäter man i urin- eller salivprover.