Sköldkörtelns funktion

Sköldkörteln är ett litet fjärilsliknande organ som sitter runt struphuvudet i nedre delen av halsen och väger cirka 25 gram. Dess huvudfunktion är att reglera kroppstemperaturen, ämnesomsättningen och energinivån.

Sköldkörteln är extra känslig för hormonella förändringar såsom puberteten och klimakteriet. Därför är det vanligt att sköldkörtelbesvär förvärras i samband med klimakteriet. För den som har fött barn sent i livet kan det vara extra viktigt att vara observant på en trötthet som inte går över och som inte helt kan kopplas till sömnbrist under småbarnsåren. En underfunktion i sköldkörteln kan ha uppstått efter graviditeten och inte återgått till normala värden på egen hand.

Med en östrogendominans (d.v.s. för lite progesteron i förhållande till östrogen) som är vanligt i förklimakteriet, ökar risken för att bilda för lite sköldkörtelhormon.

Det beror på att östrogendominansen ökar tyroxinbindande globulin (TBG) som minskar mängden verksamma fria sköldkörtelhormoner.

Här bifogas en skrivelse om jod:

Här kan du bläddra bland bilderna som används i den inspelade presentationen: