Samarbetet mellan hjärnan och OAT-axeln

Hypofysens kommunikation 1

OAT är en förkortning av Ovaries (äggstockar), Adrenal (binjurar), Thyroid (sköldkörteln).

Dessa tre hormonproducerande körtlar har ett nära samarbete. Blir det obalans någonstans kommer den obalansen även påverka de övriga.

Det är hypotalamus i hjärnan som i sin tur kommunicerar med hypofysen för att reglera hormonomsättningen. Hypofysen skickar signaler fram och tillbaka till de hormonproducerande körtlarna för att öka eller minska hormonproduktionen. Hela den processen kallas “negativ återkoppling” den går åt två håll – öka/minska könshormoner, stresshormoner, sköldkörtelhormoner.

Detta är en förenklad bild av kroppens hormonproduktion, vi ska t.ex. inte glömma insulin och bukspottskörteln också, men den presenterar vi inte i detta avsnitt.

Som om inte det räckte så påverkas hormonkörtlarna av varandra och i sin tur av signalsubstanserna i hjärnan, de sekundsnabba reaktionerna som styr hur du känner, tänker och reagerar.  För att må bra i klimakteriet bör det vara så bra balans som möjligt mellan både hormoner och signalsubstanser. Det är lätt att förstå att det kan vara komplicerat att forska på kvinnokroppen….

Som att jonglera med 10 bollar samtidigt ungefär…!!

Jonglerar omgjord

Kaoset kan bli kännbart för en kvinna som går in i klimakterieprocessen och då alla hormoner påverkas. Är hon dessutom stressad så att hela HPA-axeln går för högtryck, då blir det ännu värre.

HPA-axeln är hjärnans samarbete med binjurarna, hela kroppens stressrespons. Den är avbildad i mitten på översta bilden.

HPA betyder: Hypotalamus, Pituitary gland, Adrenal glands

OAT-axeln består av två axlar till som syns i bilden överst :

  • HPO-axeln: Hypohtalamus,  Pituitary gland och Ovaries (äggstockar)
  • HPT-axeln: Hypothalamus,  Pituitary gland och Thyroid (sköldkörteln)