Kolhydrater

Kolhydraterna håller hjärnan glad och tillför hjälpämnen för att olika processer i kroppen ska fungera. Kolhydrater omfattar all kost som höjer blodsockret – mer eller mindre – och omfattar allt ifrån rent socker till grönsaker som växer ovan jord.

Kolhydraters funktion är primärt att förse kroppen med snabb och lättillgänglig energi som kan bli särskilt viktigt om man tränar hårt och tufft och behöver vara mer explosiv. I övrigt behöver man inte äta kolhydrater för att kunna överleva. Hjärnan kan använda glukos som levern kan tillverka av protein, eller den kan leva på ketoner.

Vissa livsmedel innehåller nästan enbart kolhydrater som till exempel rent socker. Ju mer kolhydrater i ett livsmedel, desto mer höjs blodsockret och desto mer insulin behövs för att städa undan kolhydraterna ur blodet.

Insulin är som blodets ”sockerdammsugare”. När insulin cirkulerar i blodet signalerar det inlagring till kroppen och överblivna kolhydrater lagras in som fett i vävnaderna. Socker in i munnen kan alltså sluta som inlagrat fett på magen.

På nedanstående bild ser man förenklat vad som händer i kroppen när man äter snabba kolhydrater (som innehåller mer socker) jämfört med om man äter långsamma kolhydrater som innehåller mindre socker. Exempel på snabba kolhydrater är godis, kakor, läsk, juice och långsamma; grönsaker som växer ovan jord, bär.

image 60

Källa: Paleo Institute

Blodsockerstegringen påverkas också av vad man äter tillsammans med dina kolhydrater.

Några exempel på mat som innehåller kolhydrater:

  • matbröd
  • grönsaker
  • rotfrukter, potatis
  • frukt
  • ris, bönor, linser
  • pasta, bulgur, couscous
  • mjöler; vete, havre, korn, råg
  • godis
  • fikabröd
  • chips
  • läsk
  • alkohol: öl, vin

Kolhydraternas fibrer, enzymer, vitaminer och mineraler är viktiga komplement för att alla processer ska fungera när man till exempel bygger sköldkörtelhormoner, men det är väsentligt att välja bra kolhydrater såsom grönsaker som växer ovan jord bär, frukt och rotfrukter. De två senare nämnda för den som inte har problem med så kallat sockerberoende. Ris, pasta och potatis bör man se som tillbehör i mindre mängd.

Vanliga grönsaker som växer ovanför jorden kan man njuta rikligt av.

kolhydrater