Klimakteriets påverkan på underlivshälsan

Urinvagsinfektion

Att sköta om sitt underliv är lika viktigt som att ta hand om huden i ansiktet. Slemhinnorna i underlivet är känsliga och med stigande ålder kan allt skörare slemhinnor ställa till besvär såsom klåda, ömhet eller obehaglig lukt. Med rätt kunskap och omvårdnad går det att åtgärda innan besvären blir allvarligare.

Hormonella förändringar i klimakteriet

I klimakteriet upplever många kvinnor obalanser i underlivet på grund av skörare slemhinnor. Besvären ökar ofta med åldern eftersom slemhinnorna helt naturligt blir torrare när vi åldras. Det är inte bara slemhinnorna i underlivet som påverkas av klimakteriet. Det blir torrare i ögonen också, så att det kan bli svårare att ha linser och det kan klia i örongångarna.

Systemiskt östrogen (som påverkar hela kroppen via piller man sväljer eller som kräm eller plåster på huden) kan hjälpa tillräckligt bra, men senare i klimakteriet behövs ofta även lokalt östrogen mot besvären i underlivet. Mer om dessa produkter senare i denna kursmodul. Man kan alltså kombinera dessa två typer av östrogen, alternativt bara använda östrogen lokalt i underlivet.

Sköra slemhinnor kan göra att bakterier och virus lättare får fäste och orsakar ännu allvarligare problem som kanske kräver penicillinkurer. Vänta därför inte med att åtgärda.

Symtomen på tunna sköra slemhinnor kan vara klåda, sveda, irritation som blir värre efter sex med penetration. Lätt att förväxla med någon könssjukdom eller svamp, men då det kanske bara är lokalt östrogen som fattas. Var noga med att alltid använda glidmedel vid samlag om du har besvär med irritationer i underlivet.

Besvären kan också uppstå av för mycket tvättande med tvål, efter stressiga perioder, längre cykelturer då underlivet pressas och nöts mot cykelsadeln, med för tajta underkläder i syntetiska material. Underlivet behöver ”andas”.

Miljön inne i slidan

Docent Ina Schuppe Koistinen har skrivit boken ”Vulva”. Hon arbetar på Karolinska sjukhuset och forskar på det kvinnliga mikrobiomet i underlivet. Boken gavs ut hösten 2022.

image 39

Det råder en del begreppsförvirring om hur man ska benämna det kvinnnliga könet. Vulvan är det rätta ordet för kvinnans yttre könsorgan, den synliga delen. Inuti kallas kvinnans kön för vaginan eller slidan.

I slidan finns ett mikrobiom precis som i tarmen. I slidan ska mjölksyrabakterier finnas, de sänker ph till 4 (sur miljö) och skyddar mot bakterier som inte ska vara där. Mjölksyrabakterier är vårt första försvar mot infektioner.

De laktobaciller som finns vid analöppningen finns även i vaginan. Man vet inte idag hur de transporteras från analöppningen till vaginan.

En kost som är bra för tarmfloran, är också bra för vaginan.

Rengöring och åtgärder

Tvätta inte med tvål, det torkar ut och goda bakterier försvinner.

Tvätta med ljummet vatten och en neutral vegetabilisk olja. Akta för parfymerade produkter. Duscha inte upp i slidan och använd inte babyservetter, de dödar även goda bakterier i underlivet. Flytningar från slidan är som självreglerande rengöring.

Den äldre kvinnan får oftare problem med infektioner p.g.a. förändring i vaginalfloran. Det beror på det sjunkande östrogenet. Östrogen driver på så att slemhinnecellerna växer till och dessa fungerar som näring för lactobacillerna. Utan tillräckligt med östrogen blir det alltså brist på lactobaciller och bakterier som inte ska vara i slidan kan öka och skapa problem.

Det bästa vi kan göra när vi åldras är att tillföra lokalt östrogen, enligt Ina. Mängden lactobaciller minskar med åldern. Det finns ingen produkt ännu på marknaden som kan ersätta dessa. Ät en bra kost och tillför lokalt östrogen, är hennes råd.

Ina rekommenderar probiotisk mat: yoghurt, kefir, kombucha, surkål, kimchi. Kefir är väldigt bra, bättre än kosttillskott.

För dig som inte vill eller orkar göra egen kefir så finns det numera i Arlas sortiment: https://www.arla.se/produkter/arla-brand/kefir/

Sov utan trosor för att lufta vulvan.

Fukt, luft och östrogen är det bästa för vulvan! säger Ina.