Att sköta om sitt underliv är lika viktigt som att ta hand om huden i ansiktet. Slemhinnorna i underlivet är känsliga och med stigande ålder kan allt skörare slemhinnor ställa till besvär såsom klåda, ömhet eller obehaglig lukt. Med rätt kunskap och omvårdnad går det att åtgärda innan besvären blir allvarligare.
I klimakteriet upplever många kvinnor obalanser i underlivet på grund av skörare slemhinnor. Besvären ökar ofta med åldern eftersom slemhinnorna helt naturligt blir torrare när vi åldras. Det är inte bara slemhinnorna i underlivet som påverkas av klimakteriet. Det blir torrare i ögonen också, så att det kan bli svårare att ha linser och det kan klia i örongångarna.
Systemiskt östrogen (som påverkar hela kroppen via piller du sväljer eller som kräm eller plåster på huden) kan hjälpa tillräckligt bra, men senare i klimakteriet behövs ofta även lokalt östrogen mot besvären i underlivet. Mer om dessa produkter senare i denna kursmodul. Man kan alltså kombinera dessa två typer av östrogen, alternativt bara använda östrogen lokalt i underlivet.
Sköra slemhinnor kan göra att bakterier och virus lättare får fäste och orsakar ännu allvarligare problem, som kanske kräver penicillinkurer. Vänta därför inte med att åtgärda.
Symtomen på tunna sköra slemhinnor kan vara klåda, sveda, irritation som blir värre efter sex med penetration. Lätt att förväxla med någon könssjukdom eller svamp, men det kanske bara är lokalt östrogen som fattas. Var noga med att alltid använda glidmedel vid samlag om du har besvär med irritationer i underlivet.
Besvären kan också uppstå av för mycket tvätt med tvål, stressiga perioder, längre cykelturer då underlivet pressas och nöts mot cykelsadeln, för tajta underkläder i syntetiska material.
Text från Klimakteriepodden:
Docent Ina Schuppe Koistinen har skrivit boken Vulva, arbetar på Karolinska sjukhuset forskar på det kvinnliga mikrobiomet i underlivet.
4 % av all research inom läkemedelsindustrin läggs på kvinnosjukdomar
Vulvan: vårt yttre könsorgan, den synliga delen
Inuti är vaginan
Mikrobiomet väger 1,5 kg varav 10 % finns i vagina, resten i tarmen
Ju fler bakterier som finns desto hälsosammare tarmflora i tarmen
I vagina ska mjölksyrabakterier finnas, de sänker ph till 4, sur miljö. Skyddar vagina.
Inte för många bakterier där.
Mjölksyrabakterier vårt första försvar mot infektioner.
De laktobaciller som finns vid analöppningen finns även i vaginan. Man vet inte idag hur de transporteras från analöppningen till vaginan.
En kost som är bra för tarmfloran, är också bra för vaginan.
Inte tvätta med tvål, torkar ut och goda bakterier försvinner.
Tvätta med ljummet vatten, neutral vegetabilisk olja. Akta för parfymerade produkter.
Flytningar är självreglerande rengöring.
Den äldre kvinnan: blir mer infektioner p g a förändring av vaginalfloran
Östrogen driver att slemhinnecellerna växer till, näring för lactobacillerna.
Bästa vi kan göra är att tillföra lokalt östrogen. Alldeles för få studier på detta i världen. Ina gör det nu.
Mängden lactobaciller minskar med åldern. Finns ingen produkt ännu på marknaden som kan ersätta dessa. Ät en bra kost, lokalt östrogen.
Probiotisk mat: yoghurt, kefir, kombucha, surkål, kimchi. Kefir väldigt bra. Bättre än kosttillskott.
Hårväxt: många får hårstrån som växer inåt, lätt få infektioner. Håret har funktion. I hårsäckarna finns många nervceller som ökar njutningen. Men är man frisk, helt ok.
Bakteriell vaginos: 30 % av alla kvinnor har det någon gång i livet. Ökar i klimakteriet.
Illaluktande flytningar, ph värdet har stigit upp till 7-8.
Lichen: vanligast efter menopaus – eksemliknande sprickor. Behöver behandlas. Autoimmun sjukdom.
Sova utan trosor för att lufta vulvan. Fukt, luft och östrogen – bästa för vulvan Tvätta inte med babyservetter, dödar även goda bakterier