Klimakteriet och träning

image 10

Alla behöver träna för att må bra men den träningen som fungerat tidigare kanske inte längre är rätt. I klimakteriet är rätt träning viktigt både för att slippa besväras av vallningar, motverka sömnbesvär och för att behålla muskelmassan som minskar när vi åldras. Vi behöver våga belasta. Likaså är rätt träning viktig för att bygga upp muskler som kan lindra vid besvär i knän och leder. Muskelmassa avlastar en irriterad led och minskar ofta smärtan.

Vilken typ av träning

Sätt ett max på 2-3 träningspass i veckan vid perioder av mycket hög stress i vardagen. Att tokträna för maratonlopp, klassikern eller triatlon, det är inte att rekommendera för en stressad klimakteriekvinna. Om man känner sig ännu tröttare och utmattad efter ett träningspass och som inte går över, då är det för mycket för just nu och det är nödvändigt att backa på intensiteten samt avsätta tid för återhämtning. Träning ska göra inte göra kroppen mentalt utmattad.

Svullnad dagen efter är ytterligare varningssignaler. Det är tecken på att lymfsystemet inte hann med, därav svullnaden.

Är man 40+ så ska man avsätta längre tid för uppvärmning och längre tid för återhämtning, jämfört med tidigare i livet. Det gäller naturligtvis även efter perioder av utmattning och efter längre sjukdom. Ramla inte ner i fällan att träna ännu hårdare och intensivare bara för att kroppen lagt på sin några extra kilo under klimakteriet. Se istället över kosten och läs på mer om lymfsystemets funktion.

image 11

Någon form av rörelse är alltid viktig, men välj då istället promenader på en nivå som känns behaglig, eller de lugnare formerna av yoga. Yinyoga brukar fungera bra för en stressad kropp, lugnt och med mycket stretch.

Stress gör bindväven stelare och stelare, något som yinyogan motverkar.

För en kvinna som är van att träna på en hög nivå sedan många år, kan det skapa mer stress att få höra att man inte bör träna lika intensivt ett tag. Men ibland kan det vara nödvändigt att avstå någon eller några veckor och ta det betydligt lugnare, för att ge tillbaka kraft till kroppen. Klimakteriet i sig tar mycket kraft ur kvinnokroppen. Vårda den ömt så håller den förhoppningsvis länge till utan skador och värk.