Hur vet man om man har näringsbrister?

Kosttillskott m gronsaker bakom

Hur vet man om man har brister

Näringsbrister uppstår sällan akut, de uppstår gradvis under en längre tid. Stress är mästaren på att förstöra näring i kroppen!

Första tecknen kan vara mer diffusa symtom som till exempel låg energi som gör att man sällan känner sig pigg, likaså med tätare infektioner som inte ger sig. Från dessa symtom kan sedan mer kroniska besvär utvecklas som sänker livskvalitén. Det kan vara svårt att själv se tydliga tecken, man vänjer sig och tänker att det är åldern, eller så här ont brukar jag ha i magen eller ryggen osv.

Inom funktionsmedicinen säger man ”test, don’t guess” men individer gör inte alltid tester för att säkert veta. Man läser någonstans, en vän rekommenderar, man bygger på sitt kosttillskottslager och plötsligt äter man en massa kosttillskott som man glömt varför.  Det kostar mycket pengar och kanske gör mer skada än nytta över tid.

Det är också viktigt vilka varumärken man väljer, att leverantören är seriös och att kosttillskotten verkligen gör nytta. Det här är en hel djungel och eftersom den är så lönsam, så finns det mycket på marknaden som är både billigt och dåligt.

För en kvinna 40+ tänker jag mig en grund som är ”ofarlig” att rekommendera, en bas som de flesta av oss kan behöva. Är man det minsta osäker ändå, så avstå och boka en duktig näringsterapeut som går igenom livssituationen, tar hänsyn till ev sjukdomar och läkemedel samt tar prover. Det ger ökad trygghet. Bra kosttillskott i rätt dosering för individen kan göra en fantastisk skillnad för måendet, den där pusselbiten som fattades.

För höga doser, för många och fel tillskott kan göra skada. Även alltför låga doser kan resultera i uteblivna resultat.

En kvinna 40+ borde inta minst ett heltäckande vitamin-/mineraltillskott livet ut samt komplettera med specifik näring för särskilda ändamål eller behov. Maten vi äter blir mer och mer processad och med näringsbrister som följd. Sen får kunskap och plånboken avgöra var gränserna går.

Kosttillskott är livsmedel som är avsedda att komplettera den dagliga kosten, men kan aldrig ersätta en varierad näringstät kost. Man delar in dem i:

  • vitaminer
  • mineraler
  • aminosyror
  • fettsyror
  • fibrer
  • växtämnen
  • mjölksyrabakterier för mage-/tarmsystem.

De är koncentrerade källor av näringsämnen som säljs i olika förpackningar såsom piller, kapslar, pulver eller i flytande form.