Histaminintoleranser ökar under klimakteriet

Valdigt ont i magen

Histamin bildas i kroppens mastceller, samt tillförs genom mat.

Histamin en signalsubstans och hormon som bland annat är involverad i immunförsvaret, vid nybildning av blod, vid olika kognitiva funktioner, reglering av dygnsrytmen med mera.

Histaminintolerans uppstår när kroppen inte klarar av att bryta ned histaminet tillräckligt snabbt. Det blir en överkänslighetsreaktion.

Tecken som kan vara histaminintolerans

  • Plötsligt tål du inte saker du alltid har tålt tidigare, även sämre tolerans mot alkohol.
  • Förvärrad pollenallergi, nickelallergi.
  • Att det kliar på kroppen (även i öron, ögonen, i halsen).
  • Oförklarliga utslag, eksem som förvärras.
  • Svullna bihålor, svullen näsa.
  • Väldigt ont i magen efter måltid, illamående, diarré, förstoppning, gaser.
  • Hjärtklappning, pulsökning.

Det som är lite klurigt är att reaktionen kan komma med viss fördröjning. Det kan därför vara svårt att förstå exakt vad det är man inte tål. Gå igenom listan nedan och prova att ta bort livsmedel som du äter ofta, ifall du känner igen besvärliga symtom listade ovan. Blir du besvärsfri kan det sannolikt bero på just det livsmedlet.

Därför ökar histaminintolerans under klimakteriet

När östrogennivån är högre än progesteronnivån – oavsett hur låga östrogennivåerna är – stimuleras en ökad histaminproduktion. Dessutom påverkas produktionen av enzymet DAO (diaminoxidas) under klimakteriet. DAO är avgörande för histaminnedbrytning.

Du kan öka kroppens DAO-nivåerna genom en hälsosam mage-/tarmhälsa, stressreducering samt intag av vitamin B6, zink och C-vitamin.

Stress och oro – som är vanligt när hormonerna är i obalans – kommer minska din progesteronproduktion och istället bilda stresshormonet kortisol. Kroppen prioriterar alltid överlevnad framför att sätta barn till världen. Konsekvensen blir ett för högt östrogen i förhållande till progesteron och det kommer inte främja produktion av DAO.

Livsmedel som kan trigga histaminintoleranser

  • Makrill, tonfisk
  • Ansjovis, sardiner, skaldjur
  • Sojasåser
  • Ostar, flera olika sorter t.ex. parmesan
  • Lagrade köttprodukter till exempel salami, korv och rökt skinka
  • Spenat och tomater
  • Surkål
  • Öl och vin
  • Surkål och andra fermenterade grönsaker
  • Kombucha
  • Långlagring av mat (matrester) och dålig hygien ökar mängden histamin

Spara och ät inte rester lagrade flera dagar i kylen. Histamin växer i alla temperaturer utom i frysen. Det går inte att värma eller koka bort dem. 

Tips för att slippa histaminreaktioner

  • Köp färska livsmedel.
  • Laga ren hemlagad mat utan tillsatser . 
  • Var noga med hygienen.
  • Under tillagning, – håll maten kyld så länge det går och tillagningstiden så kort som möjligt.
  • Kyl ned matrester snabbt och frys in.

Det går också att köpa kosttillskott med DAO. De är dyra och kan fungera tillfälligt, men bättre då att försöka undvika de livsmedel du misstänker att du inte tål.

Här hittar du en lista från Paleo-Institute över livsmedel som går bra att äta och de som du bör se upp med: