Endometrios, PCOS, myom, hysterektomi,

Kvinna mensvark

Endometrios innebär att livmoderceller växer utanför livmodern. Det vanligaste är att de fäst i områden i bäckenbotten, på äggstockar och äggledare, på urinblåsa och tarmar men endometriosen kan även sprida sig till lungorna.

När menstruationen sker kommer det även blöda från livmodercellerna utanför livmodern med starka smärtor som följd. Genom åren skapar detta inflammation och sammanväxningar. Det kan tyvärr dröja många år innan en kvinna får rätt diagnos vid misstänkt endometrios så det är viktigt att söka vård direkt om man misstänker detta problem.

Det som vården gör som åtgärd – före menopaus – är att förhindra ägglossning och mens för kvinnor med endometriosdiagnos med till exempel p-piller. I övrigt kan en antiinflammatorisk kost lindra besvären.

Det finns en hälsocoach med funktionsmedicinsk inriktning som specialiserat sig på att vägleda kvinnor vid endometrios, med en mer naturligt läkning. Du hittar henne här: https://endofri.nu/

Upp till var tionde person som har mens har endometrios, men alla har inte besvär.

Om du har endometrios kan du ha fler besvär än svår mensvärk

Det kan vara:

  • rikliga blödningar, mellanblödningar eller kort menscykel
  • smärta när du går på toaletten
  • diarré eller förstoppning
  • trötthet och illamående
  • smärtor långt in i slidan när du har omslutande sex
  • symtom som liknar urinvägsinfektion
  • svårighet att bli gravid.

PCOS

PCOS – polycistiskt ovariesyndrom – är en konsekvens av för höga nivåer av androgener som testosteron och orsaken är ofta för höga insulinnivåer. Insulin är ett hormon som höjer nivån av testosteron hos kvinnor, och ett för högt insulin (insulinresistens) hämmar ägglossning.

Kvinnor med PCOS och oregelbunden ägglossning har ofta insulinresistens och ett högt testosteron med symptom som akne, fet hårbotten, ökad behåring i ansiktet samt i vissa fall även håravfall.

Omkring en av fem kvinnor i världen uppskattas ha PCOS, en hormonell obalans, som bland annat påverkar fertiliteten men som också kan ge andra besvär som övervikt, nedstämdhet, acne och ökad kroppsbehåring. För en del kvinnor ger PCOS inga symtom alls medan en del drabbas av alla kända symtom. Trots att PCOS är väldigt vanligt är det tyvärr sällan man upptäcker det innan kvinnan försöker bli gravid.

Myom

Myom är en eller flera muskelknutor som kan sitta inuti eller utanpå livmodern. De kan skifta i storlek från någon centimeter till myom stora som en grapefrukt. Myom är en form av östrogendominans.

Det är vanligt att ha myom utan att ha några symtom men de kan också trycka på urinblåsa och andra närliggande organ med olika besvär som följd. Man kan behöva söka vård om det växer snabbt, blir stort eller sitter på ett ställe som ger besvär. Ibland behövs en operation för att avlägsna myomet/myomen eller om besvären är mycket omfattande, operera bort hela livmodern.

Myom kan upptäckas genom vaginalt ultraljud hos gynekolog.

Myom är vanligt, nästan hälften av alla som har en livmoder får myom. Det är vanligare ju närmare klimakteriet man kommer.

Exempel på symtom som är vanliga:

  • Du blöder extra mycket, länge och har ont när du har mens
  • Du har en tyngdkänsla i underlivet

Hysterektomi

Hysterektomi är en operation som innebär att livmodern tas bort. Operationen kan göras med titthålskirurgi, med ett snitt i nedre delen av magen, eller genom slidan.

Operationen kan göras om man har besvärliga myom, väldigt rikliga blödningar, svår endometrios eller vid cancerogena cellförändringar i livmodern.  Ibland tas även äggledare och äggstockar bort, så kallad total hysterektomi.

Be alltid din läkare om hormonersättning efter en sådan operation. Det är särskilt viktigt om även äggstockar avlägsnats och som ökar risken för benskörhet.