Bioidentiska hormoner och syntetiska hormoner

När det är dags att ta beslut om hormonersättning eller inte så är det många kvinnor som blir förvirrade av all information de behöver ta in. Hos gynekologen är det ofta ont om tid och det är bra om man är påläst redan innan man går dit.

De bioidentiska hormonerna har samma molekylstruktur som de hormoner kroppen själv producerar. Kroppen känner igen dem, som nyckel i nyckelhålet. De hjälper oss att komma i balans igen, samspelar med kroppen.

image 48

De bioidentiska hormonerna gör även nytta för blodsocker-/insulin balans, tillverkning av signalsubstanser och verkar antiinflammatoriskt.

Alla hormonpreparat har naturligtvis processats i en fabrik för att kunna användas som läkemedel. De bioidentiska hormonerna är inte lika långt processade som de syntetiska. Hormonernas råvara är från soja eller jams.

De syntetiska är manipulerade former som kroppen har svårare att känna igen. Syntetiska progesteroner kallas gestagener. Det finns olika typer av gestagener för olika preparat. De kan störa kroppens hormonbalans, kan orsaka biverkningar såsom oro, irritation och ångest.

Fördelen är att det finns långvarig forskning på dem och man vet att de effektivt skyddar livmodern mot cancerogen tillväxt. Det har varit prio. Däremot kan det påverka kroppen negativt på annat sätt.

image 49

Men, alla kvinnor mår inte bra bara för att de får bioidentiskt progesteron utskrivet. Det gäller att hitta sin unika balans och kombination. Det är lättare att få syntetiskt progesteron (gestagen) utskrivet på recept eftersom sjukvården har så lång erfarenhet av dem, så det kan vara värt att börja så. Då använder man östrogen + gestagen.

Det finns en mängd olika typer av gestagenpreparat på marknaden i plåster, tabletter eller i hormonspiral. Tål man inte en variant, kanske en annan passar bättre. Det tar ofta några månader att ställa in rätt balans när man börjar med hormonersättning.

Mår man inte bra på gestagen, får biverkningar som inte känns hanterbara, då kan man gå vidare och försöka få prova bioidentiskt progesteron istället. Ibland kan det tyvärr gå lättare om man söker sig till en privat gynmottagning för att få prova bioidentiskt progesteron. Det finns sådan mottagningar som man kan boka online utan personligt besök. En sådan är Womni.

Kända biverkningar av gestagen: nedstämdhet, depression, viktuppgång, huvudvärk, minskad sexlust.

Östrogen

Allt östrogen som förskrivs till kvinnor i klimakteriet i Sverige är bioidentiskt, alltså så kroppseget det bara går. Likaså testosteron.

Fördelar med att ta extra östrogen

Östrogen har en kärlutvidgande, inflammationsdämpande och kolesterolsänkande effekt.

Den kärlutvidgande effekten beror bl.a på att östrogenet påverkar nivåerna av kväveoxid som vidgar och slappnar av blodkärlen och på så sätt håller blodtrycket nere. Kan därmed eliminera behovet av blodtryckssänkande medicin.

Den kärlutvidgande effekten är en av orsakerna till varför kvinnor löper lägre risk för hjärt- och kärlsjukdom än män innan genomgången menopaus. Efter menopaus kan extra östrogen skydda mot de ökade riskerna för hjärt-/kärlsjukdom.

Östrogen som tas genom huden (plåster / gel / spray) vidgar blodkärlen och kommer inte att höja blodtrycket, utan snarare att sänka det. 

Progesteron

Det råder fortfarande en hög skepsis inom den allmänna sjukvården mot bioidentiskt progesteron. Det finns mycket forskning på bioidentiska hormoner utanför Sverige och där förskrivs bioidentiskt progesteron mycket mer frekvent. Den svenska sjukvården vill primärt ha svensk forskning att luta sig emot.

För att få bioidentiskt progesteron som tas som tablett varje kväll, för att vara helt blödningsfri efter menopaus, behövs fortfarande särskild licens. Utrogest/Utrogestan 100 mg. Förhoppningen är att licenskravet ska försvinna 2023. Utrogest/Utrogestan 200 mg har inte licenskrav men är avsett för IVF (assisterad befruktning). Om man får det utskrivet för klimakteriebesvär tar man dem 12 dagar/månad och däremellan endast östrogen. Efter 12 dagars perioden kommer en blödning om det finns någon livmoderslemhinna att blöda ut.

Man kan även fråga sin läkare om man kan få prova vaginaltabletten Lutinus 100 mg. Även den är primärt till för kvinnor som genomgår IVF-behandling, men Lutinus innehåller bioidentiskt progesteron liksom Utrogest.

Progesteronkräm

Bioidentisk progesteronkräm får inte säljas i svenska butiker/ eller webshopar. Men det är fullt tillåtet att köpa för eget bruk och på eget ansvar. Svenska gynekologer arbetar inte med progesteronkräm.

Kan beställas via EU webshopar t.ex. moodmama, biovea m.fl.

Används mot pms, vid tätare menscykler under förklimakteriet, för att motverka riklig mens, till att stimmulera ägglossningen för att kunna bli gravid, vid PCOS etc.

De synteiska progesteronerna – gestagen – har många namn:

  • Levonorgestrel
  • Medroxiprogesteronacetat   (hormonersättning klimakteriet)
  • Drospirenon   (vanligast i p-piller)

Du kan söka i fass.se på medroxiprogesteron (gestagenpreparat) så ser du några olika produktnamn som din gynekolog kanske föreslår. Uppdaterat år 2022.

image 50

Här är de bioidentiska om du söker på substansen progesteron i fass.se : (uppdaterat år 2022)

image 51